ارائه مدل ارتقاء کیفی ساختار مدارس متوسطه بر اساس سیاست‌های کلی نظام و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش - زیبائی سعیده; بهرامزاده حسینعلی; افراسیابی رویا (آموزش، تربیت و توسعه پایدار)
هدف این پژوهش ارائه مدل ارتقاء کیفی ساختار مدارس متوسطه بر اساس سیاست‌های کلی نظام و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در ایران است. این پژوهش از لحاظ روش جمع آوری داده‌ها، توصیفی و از جهت شیوه اجرا، کیفی - کمی است. در بخش کیفی، با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون، ابعاد و مولفه‌های ارتقای مدارس توسط 10 نفر از استادان و متخصصان مدیریت آموزشی به شکل هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری شناسایی و انتخاب شدند و پژوهشگر با استفاده از روش کیفی به طراحی الگویی جهت مدل ارتقاء کیفی پرداخت. جامعه تحلیلی شامل دو بخش متون مرتبط با چارچوب‌ها، سیاست‌ها و اصول مدیریت و متن سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مصوب آذرماه 1390 است. ابزار اندازه گیری در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و نیز سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته است. داده‌های اسنادی به شیوه کیفی با استفاده از شاخص‌های توصیفی در فرآیند تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت. در بخش کمی، جهت اعتبارسنجی، جامعه آماری بر پایه فرمول کوکران تعداد 364 نفر ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل یافته‌های پژوهش نیز نرم افزارهای اسمارت پی‌ال‌اس 3 و اس‌پی‌اس‌اس 22 مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌های پژوهشگر بیانگر این است که مدل ارتقاء کیفی ساختار مدارس را می‌توان بر اساس مدارک و مستندات مرتبط در شش چارچوب و سیاست کلان و سیزده خرده چارچوب، سیاست و زیرمولفه‌های آن تدوین کرد. از مجموع 364 فراوانی مرتبط با چارچوب‌ها و سیاست‌های طراحی مدل ارتقاء کیفی ساختار مدارس در سیاست‌های کلی نظام و سند تحول بنیادین، بیشترین فراوانی با شصت فراوانی مضامین پایه (48.4 درصد) به منافع و سیاست‌های کلان اختصاص یافته است. همچنین در بین چارچوب‌ها و مولفه‌های سیاست «طراحی مدل مدیریت ارتقاء کیفی ساختار مدارس »، ضرایب بارهای عاملی و مقادیر معناداری ابزار اندازه گیری نشان می‌دهد ابعاد، زیرمولفه‌ها و گویه‌های مرتبط با آن‌ها دارای بار عاملی قابل قبول و در سطح خطای 0.05 معنادار است. نتایج پژوهش نشان داد الگوی ارتقاء کیفی ساختار مدارس بر اساس سیاست‌های کلی نظام و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اعتبار دارد و شامل مولفه‌های مالی، آموزشی، اخلاقی، فرهنگی، راهبردی و اداری است.