تعالی رفتار اجتماعی دانش‌آموزان با ابزارهای آمیخته بازاریابی اجتماعی: تحلیلی کیفی مبتنی بر روش اشتراوس - فیروزآبادی, پریوش سادات; باتمانی, فردین; شیخ اسمعیلی, سامان (آموزش، تربیت و توسعه پایدار)
هدف پژوهش حاضر طراحی مدل پارادایمی تعالی رفتار اجتماعی دانش‌آموزان مبتنی بر ابزارهای 7P آمیخته بازاریابی اجتماعی است. پژوهش با رویکرد کیفی و روش گراندد تئوری انجام شد. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با 18 نفر از خبرگان علوم رفتاری، آموزشی و بازاریابی در مدارس، دانشگاه‌ها و سازمان‌ها جمع‌آوری گردید. نمونه‌گیری به شیوه هدفمند و تا حد اشباع نظری ادامه یافت. داده‌ها طی مراحل کدگذاری باز، محوری و انتخابی با نرم‌افزار MAXQDA تحلیل شدند و الگوی پارادایمی بر اساس ابعاد علّی، زمینه‌ای، مداخله‌ای، راهبردها و پیامدها شکل گرفت. در مجموع 801 مفهوم اولیه استخراج شد که به 102 کد باز و 29 کد محوری طبقه‌بندی گردید. عوامل علّی شامل الگوهای مثبت ارتباطات اجتماعی، خودکارآمدی، آموزش و آگاهی‌بخشی، پاداش‌ها، هنجارها و نگرش‌ها بودند. عوامل زمینه‌ای به شرایط محیطی، فرهنگی-اجتماعی، خانوادگی، رسانه‌ها و محیط مدرسه مربوط شد. عوامل مداخله‌ای شامل خودپنداره، الگودهی، تعاملات همسالان، الگوهای رفتاری معلمان و منابع حمایتی بودند. راهبردها بر مدیریت استرس، حمایت خانوادگی و اجتماعی، بهره‌گیری از رسانه و فناوری، توسعه فرهنگی-اجتماعی مدرسه و ارتقای مهارت‌های اجتماعی متمرکز شدند. پیامدها نیز شامل پایداری تغییرات مثبت، افزایش کارایی آموزشی، بهبود سلامت اجتماعی، ارتقای انگیزش و مشارکت، تقویت فضای آموزشی و ارتقای رفتارهای اجتماعی مثبت بودند. نتایج پژوهش نشان داد که بازاریابی اجتماعی با بهره‌گیری از ابزارهای آمیخته می‌تواند الگوی مؤثری برای تعالی رفتارهای اجتماعی دانش‌آموزان فراهم آورد. مدل ارائه‌شده با تأکید بر شرایط علّی، زمینه‌ای و مداخله‌ای و طراحی راهبردهای مناسب، مسیر دستیابی به پیامدهای مثبت اجتماعی و آموزشی را تبیین می‌کند. این الگو می‌تواند به‌عنوان مرجعی برای سیاست‌گذاران آموزشی و اجتماعی جهت ارتقای رفتارهای جامعه‌پسند دانش‌آموزان مورد استفاده قرار گیرد.